Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Twee historische molens van Korendijk overgedragen aan SMB

  • De voorzitter van de Stichting Molens Binnenmaas, Jan Booden, aanvaardde de molens van Korendijk.

  • SMB-voorzitter Jan Booden overhandigt wethouder Paul Boogaard van Korendijk (rechts) een vaantje met het logo van de aanstaande Stichting Molens Hoeksche Waard, die alle gemeentelijke molens op het eiland gaat beheren.

  • V.l.n.r.: Rook Belder (secretaris SMB), Jan Booden (voorzitter) en Paul Boogaard (wethouder Korendijk), 2 Euro rijker.

Tijdens een bijeenkomst in de raadzaal van Korendijk zijn donderdag 20 september de twee historische molens van deze gemeente officieel overgedragen aan de Stichting Molens Binnenmaas. Het gaat om de korenmolens Windlust in Goudswaard en Simonia in Piershil die beide in de afgelopen jaren ingrijpend zijn gerenoveerd.

De overdracht werd bekrachtigd door het ondertekenen van de koopovereenkomst namens de gemeente Korendijk en het bestuur van de Stichting Molens Binnenmaas. De Molenstichting, die nu worden omgedoopt tot ‘Stichting Molens Hoeksche Waard’ heeft hiermee alle tien molens in de Hoeksche Waard in beheer die ooit in gemeentelijk bezit waren. Daarnaast staan er in de Hoeksche Waard twee molens die in particulier bezit zijn: De Swaensvoet in Nieuw-Beijerland en Landzigt in Zuid-Beijerland.

De bijeenkomst bij de overdracht van de molens van Korendijk werd o.a. bijgewoond door vertegenwoordigers van de gemeente Korendijk, bestuursleden van de Stichting Molens Binnenmaas (SMB), de molenambassadeur in de Hoeksche Waard Gee Rooimans en een delegatie van de Molenstichting Goeree-Overflakkee. Wethouder Paul Boogaard keek terug op de lange geschiedenis van de overdracht, waarvoor al in 2012 de intentieovereenkomst werd gesloten. Hij droeg daarna de molens officieel over aan het bestuur van de Stichting Molens Binnenmaas in de persoon van voorzitter Jan Booden.

Deze sprak o.a. waardering uit voor de rol van de oud-voorzitter van de SMB, Hans Wybenga, in het proces van overdracht van de molens. Hij bood de wethouder een vaantje aan met het logo van de aanstaande Stichting Molens Hoeksche Waard en overhandigde hem tenslotte het symbolische bedrag van 2 Euro als koopprijs van de twee molens.

Twee historische molens van Korendijk overgedragen aan SMB
Terug naar nieuws overzicht