Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Twee molens voorzien van nieuwe wieken

 

  • Korenmolen De Hoop

  • Werkzaamheden aan het wiekenkruis van de molen op Goidschalxoord

Aan twee molens in de gemeente Binnenmaas zijn half mei ‘nieuwe roeden gestoken’. Dat is molenaarstaal voor het aanbrengen van nieuwe wieken. Bij de molen De Hoop in Maasdam gebeurde dat op dinsdag 15 mei. Het molencomplex Goidschalxoord in Heinenoord kwam op donderdag 17 mei aan de beurt. De werkzaamheden op beide dagen gingen gepaard met spectaculaire hijswerkzaamheden.

  • Nieuwe roeden voor het molencomplex Goidschalxoord.

De twee molens zijn begin 2017 stil gezet toen de problematiek van de ‘deelbare roeden’ duidelijk werd. Van de circa 1200 molens in Nederland zijn er 48 met zogenaamde ‘deelbare molenroeden’. Gebleken was dat er iets mis was met de constructie van deze roeden, waardoor niet met zekerheid was te zeggen of deze veilig waren en of de boutverbindingen goed blijven zitten. Om risico’s te vermijden zijn al deze 48 molens begin 2017 stilgezet.

Ook de Stichting Molens Binnenmaas, die de acht molens in de gemeente Binnenmaas in beheer heeft, kreeg met dit probleem te maken. De twee korenmolens De Hoop te Maasdam en Goidschalxoord te Heinenoord bleken te behoren tot de groep van 48 molens in ons land met deelbare roeden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ging daarna aan het werk om de gedupeerde eigenaren te adviseren over de aanpak van het herstel en de financiering daarvan.

Intensief overleg, met de vereniging De Hollandsche Molen als intermediair, leidde ertoe dat op 20 december 2017 een overeenkomst over de vervanging van de wieken werd gesloten tussen de Rijksdienst en de Stichting Molens Binnenmaas. Daarbij werd onder andere overeen gekomen dat de RCE alle kosten voor zijn rekening zou nemen. De vervanging van de kwetsbare roeden is nu volgens het afgesproken tijdschema uitgevoerd.

 


Terug naar nieuws overzicht