Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Motorhuis De Lelie ook Rijksmonument

Het motorhuis bij de korenmolen De Lelie is Puttershoek is ook een Rijksmonument, zo meldt de Nieuwsbrief van de molen. Uit nieuwe gegevens van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is gebleken dat het gebouwtje, anders dan eerder gedacht, toch onder de monumentenstatus van de molen valt. Dit betekent dat voor een eventuele restauratie mogelijk subsidies en fondsen beschikbaar komen.

Het motorhuis, de voormalige machinekamer van de stoommachine, dateert uit 1902. Het bouwwerk is in slechte staat. Hoewel er in het verleden wel eens wat aan het metselwerk is gedaan, slaan vooral de zijmuren in het dijklichaam sterk door. Om van het vochtprobleem af te komen moet het gebouwtje eigenlijk gedeeltelijk worden uitgegraven en vanaf de buitenzijde worden behandeld.

Door de monumentenstatus zou die aanpak financieel mogelijk worden. Ter voorbereiding van een restauratie moet eerst nog een restauratiedossier worden samengesteld en moeten subsidieaanvragen worden gedaan. Het is de bedoeling dat het motorhuis op den duur dienst gaat doen als educatieve ruimte over het stoomverleden van de molen, aldus tenslotte de Nieuwsbrief van De Lelie.


Terug naar nieuws overzicht