Korenmolen Simonia Piershil

Algemene informatie


Nummer:
Naam: Simonia
Plaats: Piershil
Adres: Molendijk 39
Gemeente: Hoeksche Waard
Provincie: Zuid-Holland
Molencategorie: Windmolen
Type: Ronde stenen grondzeiler
Maalvaardig: Ja
Bouwjaar: 1845
Eigenaar: Stichting Molens Hoeksche Waard
Molenaar: Kevin Strijker, tel. 06 4623 7398
Nevenmolenaar(s):
Sleutelhouder:

Technische informatie


Vlucht: 22,58 m
Wieksysteem: Oud-Hollands
Binnenroede: 22,58 m., ijzer geklonken, fabr. Pot te Kinderdijk, nummer 1835, bouwjaar 1899
Buitenroede: 22,58, ijzer geklonken, fabr. Pot te Kinderdijk, nummer 1879, bouwjaar 1900
As: Enthoven & Co.L.I. Nummer onbekend, jaar 1868. Lengte 4.88 meter
Vang: Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok
Bovenwiel of aswiel: Bovenwiel 65 kammen
Overige molen- of aandrwielen: Bovenschijfloop 30 staven, steek 11,2 cm.; spoorwiel 69 kammen; steenschijflopen 24 en 23 staven, steek 10,0 cm.; overbrengingsverhouding 1 : 6,23 en 1 : 6,50
Belt- of stellinghoogte:
Kruiwerk: Engels kruiwerk met 37 rollen, kruihaspel
Biotoop: Matig
Rijksmonumentnummer: 32152
Specificaties: Inrichting: twee koppels 16der kunststenen, windaangedreven mengketel en sleepluiwerk

De korenmolen Simonia in Piershil is een opvolger van een achtkante rietgedekte molen uit 1714, die vermoedelijk in 1845 verbrandde. Adrianus van der Wild legde op 28 juli 1845 de eerste steen van de nieuwe molen. De molen werd gebouwd door de Piershilse molenmaker Dirk David van Dijk, voor wie dit een van zijn eerste compleet nieuw gebouwde molens was. In zijn twintig jaren tellende carrière bouwde hij er nog circa 30.

Zeer lang heeft de familie Andeweg deze molen in eigendom gehad en bemalen. De laatste molenaar in deze familie, Henk, begon door het vroeg overlijden van zijn vader op zeer vroege leeftijd zijn zelfstandige molenaarscarrière. Hij en zijn broer Jan, die later boer werd, bemaalden de molen zelfstandig op 16 en 18-jarige leeftijd. Volgens overlevering ging dit niet altijd even soepel, wat resulteerde in bijzondere taferelen. In 1960 werd gestopt met het gebruiken van windkracht. Voor die tijd was er in de benedendijks gelegen maalderij al een elektrisch aangedreven maalstoel aanwezig. Voorheen waren een koekenbreker en drie koppel maalstenen aanwezig; thans zijn er van die laatste nog twee. In 1966 verkocht H.J. Andeweg de molen aan de toenmalige gemeente Piershil. In 1973-74 volgde een restauratie, waarbij de molen draaivaardig werd opgeleverd. Vervolgens maakte vrijwillig molenaar Hans Hogenboom deze molen stukje bij beetje geheel maalvaardig en sindsdien is op vrijwillige basis gemalen. In 2012 droeg Hogenboom, na 36 jaar trouwe dienst, zijn taak over aan Kevin Strijker.

Inmiddels buitengewoon zeldzaam is de aanwezigheid van twee origineel voor een molen vervaardigde Pot-roeden. Beide waren al een keer flink opgeknapt en de molen heeft het er lang mee volgehouden, maar in november 2015 volgde een draaiverbod. Daarna moest de molen wachten op de beslissing of er nieuwe roeden moesten komen of de oude nogmaals konden worden gerepareerd. Bij onderzoek na het strijken van de roeden bleken beide te repareren. In december 2017 werden deze roeden, geheel hersteld, weer aaangebracht. Daarnaast heeft de molenmaker in die tijd ook ander werk verricht, met name aan de staart die volledig is vervangen. Begin 2018 is de molen weer in gebruik genomen.

In september 2018 is deze molen, samen met die van Goudswaard, door de gemeente Korendijk overgedragen aan de toenmalige Stichting Molens Binnenmaas, die daarmee in het bezit kwam van alle gemeentelijke molens in de Hoeksche Waard. Op 6 november 2018 veranderde daardoor de SMB haar naam in Stichting Molens Hoeksche Waard (SMHW).