Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Molens in Westmaas en ’s-Gravendeel buiten gebruik na inspectie van wieken

De Stichting Molens Hoeksche Waard (SMHW) heeft in maart jl. besloten twee van haar tien molens stil te zetten. Het gaat om de molens Windlust in Westmaas en ’t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel, die buiten bedrijf zijn gesteld na een onderzoek naar de kwaliteit van de constructie en het laswerk van de ‘roeden’, de stalen kokerbalken waar de vier wieken aan vast zitten. Volgens SMHW-voorzitter Jan Booden, is er geen direct gevaar dat de wieken afbreken, maar wil men met deze maatregel ‘het zekere voor het onzekere nemen’. Ook de constructie van de andere molens wordt nu onderzocht.

Aanleiding tot de inspecties is dat op verschillende plaatsen in Nederland roeden van molens zijn gebroken. Bij controles van het laswerk bij molens in de provincie Utrecht werden gebreken  geconstateerd die variëren van constructieproblemen, slecht laswerk en roestvorming. Om verdere problemen te voorkomen werd hier bij verschillende molens een draaiverbod opgelegd.

Daarop besloot het bestuur van de Stichting Molens Hoeksche Waard om ook het laswerk van de roeden van haar molens door een officiële instantie, de Röntgen Technische Dienst, te laten doormeten. Deze aanpak bestaat uit een “ultrasoon” gedeelte, waarbij als het ware in de las gekeken kan worden, en een “magnetisch” gedeelte. waarbij kleine oppervlakte-scheurtjes vastgesteld kunnen worden.

Deze controle heeft voor de molens in Westmaas en ’s-Gravendeel tot een draaiverbod geleid. Bij twee andere molens, het molencomplex Goidschalxoort in Heinenoord en De Hoop in Maasdam, zijn al in 2018 de roeden vervangen. De twee molens die in 2018 zijn overgenomen van de toenmalige gemeente Korendijk – Windlust in Goudswaard en Simonia in Piershil – zijn bij de restauratie voor de overdracht geïnspecteerd, geconserveerd en waar nodig gerepareerd.

Voor beide molens zijn inmiddels acties gestart om sponsorgelden en subsidies te werven voor de financiering van de kosten van herstel van de wieken. Deze kosten variëren van 72.000 tot 90.000 Euro. Eind augustus was voor de Windlust in Westmaas al een bedrag van totaal 35.000 Euro bijeen gebracht, waarvan ruim 19.000 Euro uit giften.

 

 


Terug naar nieuws overzicht