Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Molens in Westmaas en ’s-Gravendeel buiten gebruik na inspectie van wieken

De Stichting Molens Hoeksche Waard (SMHW) heeft besloten twee van haar tien molens stil te zetten. Het gaat om de molens Windlust in Westmaas en ’t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel, die buiten bedrijf zijn gesteld na een onderzoek naar de kwaliteit van de constructie en het laswerk van de ‘roeden’, de stalen kokerbalken waar de vier wieken aan vast zitten. Volgens SMHW-voorzitter Jan Booden, is er geen direct gevaar dat de wieken afbreken, maar wil men met deze maatregel ‘het zekere voor het onzekere nemen’. Ook de constructie van de andere molens wordt nu onderzocht.

Aanleiding tot de inspecties is dat op verschillende plaatsen in Nederland roeden van molens zijn gebroken. Bij controles van het laswerk bij molens in de provincie Utrecht werden gebreken  geconstateerd die variëren van constructieproblemen, slecht laswerk en roestvorming. Om verdere problemen te voorkomen werd hier bij verschillende molens een draaiverbod opgelegd.

Daarop besloot het bestuur van de Stichting Molens Hoeksche Waard om ook het laswerk van de roeden van haar molens door een officiële instantie, de Röntgen Technische Dienst, te laten doormeten. Deze aanpak bestaat uit een “ultrasoon” gedeelte, waarbij als het ware in de las gekeken kan worden, en een “magnetisch” gedeelte. waarbij kleine oppervlakte-scheurtjes vastgesteld kunnen worden.

Deze controle heeft voor de molens in Westmaas en ’s-Gravendeel tot een draaiverbod geleid. Bij twee andere molens, het molencomplex Goidschalxoort in Heinenoord en De Hoop in Maasdam, zijn al in 2018 de roeden vervangen. De twee molens die in 2018 zijn overgenomen van de toenmalige gemeente Korendijk – Windlust in Goudswaard en Simonia in Piershil – zijn bij de restauratie voor de overdracht geïnspecteerd, geconserveerd en waar nodig gerepareerd.

Jan Booden: “We werken momenteel hard aan een verdere inventarisatie en inspectie van onze molens. De opties die er nu zijn betekenen een keuze tussen reparatie of complete vervanging. Elke oplossing heeft zowel voor- als nadelen en dat zal zorgvuldig worden bekeken. Mede op advies van de Vereniging De Hollandsche Molen, die zich intensief met deze problematiek bezighoudt, zal per molen een ‘roededossier’ worden opgesteld. We willen naar een zorgvuldige ‘nulmeting’ toe werken en plannen maken voor eventuele maatregelen dan wel werken aan vervanging, zodat we nog jaren kunnen genieten van deze iconen van het cultureel erfgoed in Nederland – en met name van die in de Hoeksche Waard”.


Terug naar nieuws overzicht