Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Korenmolen ’t Vliegend Hert kan na ingrijpend herstel weer draaien

  • Het ophijsen en monteren van de ‘korte spruit’.

Na ingrijpend groot onderhoud in de afgelopen maanden kan de korenmolen ’t Vliegend Hert aan de Molendijk in ’s-Gravendeel nu weer draaien. De molen werd in september vorig jaar stilgezet toen bleek dat door houtrot en veroudering van vitale onderdelen draaien niet veilig meer was. Het werk werd mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de provincie en enkele fondsen naast een eigen bijdrage van de Stichting Molens Hoeksche Waard.

In september vorig jaar constateerde de Restauratie Werkplaats Schiedam (RWS) bij een inspectie dat door zware houtrot-aantasting in de korte spruit draaien met de molen onverantwoord was. Daarnaast waren door slijtage en ouderdom gebreken ontstaan aan het bovenwiel en de vang (= rem) van de molen. Daardoor was de kracht die de vang op het wiel uitoefent niet voldoende om de molen in alle omstandigheden de baas te kunnen blijven. Dat waren voor de Stichting Molens Hoeksche Waard genoeg redenen om de molen direct stil te zetten om risico’s op verdere schade en ongelukken te beperken.

Nog dezelfde maand heeft de molenstichting een aanvraag ingediend bij de provincie Zuid-Holland voor een subsidie voor groot onderhoud, die in januari 2021 werd toegekend. Behalve een bijdrage uit de reserves van de stichting zelf zijn daarnaast aanvragen voor aanvullende fondsen ingediend bij de Vereniging De Hollandsche Molen. Het totale benodigde bedrag was hiermee gedekt. Direct daarna is gestart met de herstelwerkzaamheden die grotendeels en met in acht name van de beperkende coronaregels werden uitgevoerd in de werkplaats van RWS in Schiedam.

“Na een intensieve periode van voorbereidingen en herstel zijn we nu zo ver dat de molen weer kan draaien”, vertelt John van den Berg, die als bestuurslid van de molenstichting het herstelproces begeleidde. “Het herstel is grondig en deskundig uitgevoerd door de RWS. Het was geen eenvoudige klus omdat ook de coronamaatregelen een speciale aanpak vereisten. Er is van alles gedaan om het bovenwiel en de vang weer zuiver passend te maken. De korte spruit is volledig vervangen en er waren een paar andere voorzieningen aan het staartwerk nodig. Het uiterste is gedaan om het zo aan te pakken dat we weer met een gerust hart de molen kunnen laten draaien”.

Een feestelijke in-gebruik-neming van de herstelde molen zit er helaas op dit moment niet in. “Graag zouden we er een feestelijke gebeurtenis van maken nu de molen weer mag gaan draaien, maar de nog steeds geldende beperkingen maken dat helaas niet mogelijk”, zegt Jan Booden, voorzitter van de molenstichting. Booden: “Er is veel werk verzet onder moeilijke omstandigheden, maar met een uitermate goed resultaat. Het past om zowel de Restauratie Werkplaats, de molenaar, Floris van Hoogstraaten en mijn mede bestuurslid John van den Berg te complimenteren met het eindresultaat”.

De stenen stellingmolen ’t Vliegend Hert dateert uit het jaar 1842. De laatste professionele molenaar, Cornelis (Kees) van Heesen, heeft vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw de molen ingericht en gebruikt als mengvoedermaalderij. Vrijwel de gehele installatie uit die tijd is in de molen bewaard gebleven, waardoor de molen nog een representatief beeld geeft van de nadagen van het korenmolenbedrijf.


Terug naar nieuws overzicht