Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Korenmolen De Goede Hoop kan weer malen

De korenmolen De Goede Hoop in Mijnsheerenland kan weer malen. Na de restauratie in 2017 en 2018, waardoor de witte molen aan de Binnenmaas weer draaivaardig werd, is de laatste jaren gewerkt aan het maalvaardig maken. Onder leiding van de Restauratie Werkplaats Schiedam en de molenaar Wim van der Giesen hebben vrijwilligers zich ingezet om de molen weer geschikt te maken voor het malen van graan.

De maalfunctie van de Goede Hoop is op 2 juni feestelijk opnieuw in gebruik genomen. Bij het bezoek van een groep leerlingen van de basisscholen De Boomgaard en De Molenwiek in Mijnsheerenland overhandigde de molenaar een aandenken. Behalve de molenaar waren vrijwilligers en een delegatie van het bestuur van de Stichting Molens Hoeksche Waard aanwezig om samen met de schoolkinderen het malen van graan in de molen een hernieuwde start te geven.

Tijdens dit bezoek werd de scholieren uitleg gegeven bij de werking van de molen en werd stilgestaan bij de functie die zo’n korenmolen in het verleden in het dorp had. Immers, in vele dorpen in de Hoeksche Waard werd in vroeger tijden met korenmolens gemalen om de lokale bakkers van meel te voorzien.

De molen De Goede Hoop, die dateert van 1749, is in de jaren 2017 en 2018 ingrijpend gerenoveerd. In oktober 2018 werd de molen weer in gebruik genomen. Sinds 2021 werden voorbereidingen getroffen om de korenmolen ook weer maalvaardig te maken. De financiering van dit project kwam rond dankzij eigen activiteiten van de molenaar, een legaat, bijdragen van donateurs en een subsidie van de gemeente Hoeksche Waard.


Terug naar nieuws overzicht