Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Kelder van molen De Lelie leeg voor restauratie

 

Het Schiedamse bedrijf Zandzuigen.com heeft half april de kelder onder molen De Lelie in Puttershoek ontdaan van alle zand. Het zand moest verwijderd worden om de molenromp beschikbaar te maken voor een metselwerkrestauratie.

Jesse in ’t Veld, de moelnaar van De Lelie, vertelt: “Op een aantal plaatsen in de kelder zijn al lang geleden scheuren ontstaan, die tijdens de restauratie van 1987 alleen boven het maaiveld zijn hersteld. Omdat de scheuren onder het maaiveld nog steeds aanwezig zijn, bestaat de kans dat de molenromp later opnieuw kan gaan scheuren. Iets wat voorkomen moet worden.
De kelder onder De Lelie is tot 1955 als zodanig aanwezig geweest en in dat jaar opgevuld met zand. Vanaf 1902 was in deze kelder een overbrenging geplaatst, die de beweging van de stoommachine overbracht op het gaande werk en de maalstenen in de molen. Op deze manier kon men ook tijdens windstille perioden malen. In 1955, lang na het verdwijnen van de stoommachine, is deze kelder met zand opgevuld om bestrating op de begane grond te kunnen aanbrengen. Deze bestrating verving op dat moment de houten vloer die slecht geworden was. Hoewel in 1987 de houten vloer is teruggebracht, is de kelder tot dit jaar gedempt geweest.”

De Stichting Molens Binnenmaas streeft naar herstel van de scheurvorming in de molenromp en een volledige restauratie van de kelder, die uniek is voor een korenmolen. Ook de verbinding tussen de kelder en het tegen de molen staande motorhuis maakt het tot een bijzonder geheel dat, in gerestaureerde toestand, een waardevol ensemble vormt.  Jesse in ’t Veld: “Onze dank gaat uit naar Zandzuigen.com, die de molen De Lelie voor een mooi bedrag verder heeft kunnen helpen. De service voor- en achteraf waren bijzonder prettig en we willen dit bedrijf zeker aanbevelen.”

 


Terug naar nieuws overzicht