Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Historische situatie hersteld: 2e koppel maalstenen voor Windlust Westmaas

De korenmolen Windlust in Westmaas is weer voorzien van twee op de wind aangedreven operationeel werkende koppels maalstenen. Hiermee is de historische situatie hersteld zoals die bestond toen de molen in 1853 werd gebouwd. Ruim vier jaar is er aan de voorbereiding en uitvoering van deze constructie gewerkt. Op vrijdag 7 december jl. is met succes proef gedraaid: de kwaliteit van het gemalen meel bleek goed genoeg om het als broodbakmeel te kunnen verkopen.
Na jaren van voorbereiding, waarin – vaak door vrijwilligers en in eigen beheer – onderdelen werden gerestaureerd of vervaardigd, zijn half oktober door molenmaker Bas Batenburg van de Werkplaats Schiedam en de molenaar van Windlust Ab Mulder de onderdelen in elkaar gestoken en afgesteld. Vrijdag 7 december is, na allerlei nauwkeurige voorbereidingen, voor het eerst weer tarwe gemalen. En dat werd een succes.
Ab Mulder schrijft daarover in de december-editie van de Nieuwsbrief van Windlust: “Nadat we een halve zak meel hadden gemalen en wat met de instelling hadden gerommeld, bleek al snel dat de kwaliteit zo goed was dat het resterende meel goed genoeg was om als broodbakmeel ter verkoop in de etalage te leggen”. Door het opnieuw aanbrengen van deze tweede koppel maalstenen is de historische situatie bij de bouw van de molen in 1853 hersteld. Mulder: “Hiermee is de molen, en indirect natuurlijk ook Westmaas, dankzij de Vrienden van Windlust weer een heel klein stukje rijker aan cultuur geworden”.


Terug naar nieuws overzicht