Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Herstel Poldersche Molen begonnen

 

Begin oktober zijn de werkzaamheden begonnen voor het herstel van de Poldersche molen in Maasdam (Sint Anthoniepolder). Enige tijd geleden is het scheprad van de watermolen vastgelopen en zijn onderdelen van de molen beschadigd geraakt. Hierdoor kan de molen al geruime tijd niet meer draaien en malen. Het herstel moet deze functies weer mogelijk maken.

Bij nader onderzoek is gebleken dat de as van het scheprad scheef is gezakt, waardoor het rad aanloopt in de behuizing. Verder is hierdoor het gaande werk op verschillende plaatsen beschadigd. Deze onderdelen moeten worden gerestaureerd, waarbij de ruimte rond het scheprad wordt hersteld en de as wordt voorzien van nieuwe ondersteuning. Eerder dit jaar is een aantal aanvullende onderzoeken uitgevoerd. Ook het erf rond de achter waterloop is sterk verzakt en moet worden hersteld. Nu er toch aan de molen gewerkt moet worden neemt de molenstichting de gelegenheid te baat om de asbest schoorsteenkanalen te vervangen.

De kosten van deze werkzaamheden worden geraamd op bijna 170.000 Euro. De financiering is inmiddels rond dankzij een eigen bijdrage van de Stichting Molens Hoeksche Waard, subsidies van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Hoeksche Waard en toezeggingen van verschillende fondsen. Dat zijn: het Molenfonds, de BankGiro Loterij, de Stichting Dinamofonds, Elise Mathilde Fonds, Hendrik Muller Fonds, J.E. Jurriaanse Fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Rabobank Coƶperatief Dividend en de Van der Mandele Stichting.

De reparatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door de ervaren molenbouwers van de Restauratiewerkplaats Schiedam, die al meer projecten aan de molens in de Hoeksche Waard hebben uitgevoerd. De Stichting Molens Hoeksche Waard voert zelf de directie. Begin oktober is begonnen met het vervangen van de asbest schoorsteenkanalen. Aansluitend zijn de specialisten van de Restauratiewerkplaats aan de slag gegaan. Nog in 2019 wordt het scheprad verwijderd. Volgens de planning zal het werk uiterlijk in september 2020 voltooid zijn.

De Poldersche molen is in 2007/2008 ingrijpend gerestaureerd. Toen werden de staart en roeden vervangen, werd de stenen romp grondig gerestaureerd en het unieke ijzerwerk aan de kap opgeknapt. In de molen is nog de authentieke molenaarswoning (14 m2) met bedstee en potkachel aanwezig. Deze woning werd bij de laatste restauratie in de oorspronkelijke staat hersteld.


Terug naar nieuws overzicht