Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Nieuwe wieken molen Windlust Westmaas aangebracht tijdens spectaculair karwei

De korenmolen Windlust in Westmaas kan binnenkort weer draaien. Tijdens een spectaculair karwei met een enorme hijskraan zijn op maandag 24 april de oude wieken verwijderd en de nieuwe aangebracht. Ondanks de wind en de regen werd de klus maandagmiddag vlot geklaard door mensen van het takelbedrijf Tuk uit Klaaswaal en medewerkers van de Restauratie Werkplaats Schiedam.

De vervanging van de roeden (molentaal voor wieken) was nodig nadat in maart vorig jaar, na een inspectie, de molen was stil gezet. Bij dat onderzoek was gebleken dat de kwaliteit van de constructie en het laswerk van de roeden te wensen overliet. Hetzelfde probleem deed zich voor bij de korenmolen ’t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel.

Het bestuur van de Stichting Molens Hoeksche Waard (SMHW), eigenaar van alle tien gemeentelijke molens, besloot daarop beide molens stil te zetten en voorbereidingen te treffen voor vervanging van de wieken en voor acties om dat te financieren. Voor de molen in Westmaas verliep een en ander zo voorspoedig dat de nieuwe wieken nu al konden worden aangebracht. De restauratie van de molen in ’s-Gravendeel is groter en duurder. Daar is de restauratie nog niet begonnen.

“Wij zijn als molenstichting blij dat het, na een jaar van voorbereidingen, fondsenwerving en acties en met de hulp van de Vrienden van de Windlust, binnenkort mogelijk wordt om de molen Windlust weer te laten draaien en malen”, vertelt SMHW-voorzitter Jan Booden. Hij benadrukt het aandeel van de molenaars en de vrijwilligers in het karwei aan de wieken. In de Restauratie Werkplaats Schiedam hebben zij in de afgelopen maanden vele uren besteed aan het opnieuw passend maken en prepareren van het hekwerk, dat zij eerst zorgvuldig uit de bestaande wieken hebben verwijderd.

Nadat op 24 april de nieuwe roeden waren gemonteerd werd in de dagen daarna met grote voortvarendheid het hekwerk terug geplaatst. Daarna kon het proefdraaien van de molen beginnen, zodat nog op Koningsdag (zodat al op Koningsdag (27 april) de molen gepavoiseerd en in oude glorie aan de inwoners van Westmaas kon worden getoond.

Het vervangen van de roeden heeft een aanzienlijk bedrag gekost. Het project is financieel mogelijk gemaakt door giften van een groot aantal fondsen: de J.E. Jurriaanse Stichting, Prins Bernhard Cultuur Fonds, dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, Stichting Dinamo Fonds, Van der Mandele Stichting, het Molenfonds van de Vereniging De Hollandsche Molen en de gemeente Hoeksche Waard. Ongeveer de helft van de kosten is opgebracht door de Vrienden van de Windlust en met acties onder de inwoners van Westmaas. Het bedrijf Tuk Kraanverhuur in Klaaswaal plaatste de nieuwe wieken zonder een rekening te sturen. Het bestuur van de Stichting Molens HW heeft het bedrijf hiervoor dank betuigd.

(Foto’s: Teja Belder en Ben van der Schaaf)


Terug naar nieuws overzicht