Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Molenaar De Lelie licht restauratieplannen toe

Begin oktober won de korenmolen De Lelie de landelijke Molenprijs 2019 van de BankGiro Loterij, waarmee een belangrijke stap werd gezet naar de uitvoering van de restauratieplannen voor de Puttershoekse molen. In de jongste editie van de Nieuwsbrief van zijn molen vertelt de molenaar Jesse in ’t Veld hoe die plannen er precies uitzien.

“Het restauratieplan is op te delen in twee stappen: de eerste stap voorziet in de restauratie van het motorhuis en de kelder onder de molen. Stap twee omvat het weer terugbrengen van de stoommachine en de overbrenging naar het binnenwerk van de molen. Met het geld van de Molenprijs kunnen we – mits we het gat in de begroting opvullen – de eerste stap volledig uitvoeren. De tweede stap is wat ambitieuzer en zal wat meer tijd in beslag gaan nemen. Ook wegens het bijbehorende kostenplaatje maken we van deze tweede stap een meerjarenplan. Echter, het blijft de stip op de horizon en we zullen serieus gaan onderzoeken hoe we te zijner tijd deze stip kunnen bereiken.

De eerste fase van het karwei die met het winnen van de Molenprijs dichtbij is gekomen, namelijk de restauratie van het motorhuis en de kelder, omvat veel metselwerkherstel. Daarnaast worden alle vloeren uitgevlakt en waar nodig hersteld. De muren van het motorhuis zullen vochtvrij worden gemaakt en de doorgang tussen het motorhuis en de kelder wordt weer open gemaakt. Tenslotte maken we in de kelder en het motorhuis een eigentijdse presentatie over de stoommachine en het oorlogsverleden van de molen”, aldus de toelichting van Jesse in ’t Veld op de plannen voor De Lelie.


Terug naar nieuws overzicht