Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Biotoop Windlust Westmaas volgend jaar verbeterd

 

Er is goed nieuw over de biotoop van de korenmolen Windlust in Westmaas. Al een paar jaar bestond bezorgdheid over de biotoop in verband met de snelle groei van de amberbomen in de naburige Van Koetsveldlaan. Deze bomen zijn de laatste jaren zo snel gegroeid dat in de nabije toekomst serieuze problemen voor de windvang werden verwacht, aangezien deze bomen zouden kunnen groeien tot de hoogte van de kap van de molen (18 meter).
Hierdoor zou de molen op termijn van de windrichtingen Zuid-Oost naar Zuid-West onvoldoende wind vangen, waardoor malen en draaien onmogelijk zou worden. Volgens de molenaar van Windlust, Ab Mulder, zouden verdere investeringen daardoor zinloos worden en zou het verdere beheer van de molen voor hem en de andere betrokken vrijwilligers wel erg onaantrekkelijk worden.
In de december-editie van de nieuwsbrief van de Windlust meldt Mulder dat een oplossing in zicht is. Het jarenlange contact over dit onderwerp met het gemeentebestuur van Binnenmaas heeft nu geleid tot de afspraak dat wordt nagegaan hoe de amberbomen zo kunnen worden gesnoeid dat de Van Koetsveldlaan op den duur een mooie laan wordt met amberbomen tot 8 meter hoogte. Het is de bedoeling dat in de loop van volgend jaar een eerste snoei in hoogte zal plaats vinden. Hierdoor is er toch weer perspectief voor de Windlust.


Terug naar nieuws overzicht