Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Alle 12 molens te zien tijdens Hoeksche Waardse Molendag

 

Op zaterdag 19 oktober a.s. wordt voor de achtste keer de Hoeksche Waardse Molendag gehouden. Alle 12 molens in de regio zijn dan geopend en bij voldoende wind zijn ze ook in werking. Van 10.00 tot 16.30 uur die dag zetten de molenaars en vrijwilligers de deuren van de molens weer wagenwijd open en kan iedereen, van jong tot oud, kennis maken met het ambacht van molenaar en de verschillende soorten molens die de Hoeksche Waard nog rijk is.

Elk jaar zijn er veranderingen te vinden in de diverse molens in de Hoeksche Waard, zoals het inmiddels werkende tweede paar maalstenen in molen Windlust in Westmaas. De molenaar vertelt u graag meer over dit stukje vakwerk dat mede dankzij veel vrijwilligers uitgevoerd kon worden. Ook de molen ‘t Vliegend Hert te ’s-Gravendeel is weer uit de steigers. Waarom waren deze nodig? Gaan de molens van Piershil en Mijnsheerenland weer malen? Wat is het verhaal achter de roeden van Windlust in Goudswaard? Kortom: molens zijn ‘dynamisch erfgoed’ waar altijd weer iets nieuws te ontdekken valt.

Nieuwsgierig? Kom naar de molens en verwonder u over wat er zoal ondernomen is om zowel het cultureel erfgoed als het immateriële erfgoed (het beroep van molenaar) in stand te houden in de Hoeksche Waard. In het nationale landschap Hoeksche Waard staan nu nog 12 molens, die ook nog eens allemaal sterk van elkaar verschillen. De Oostmolen is de enige nog resterende ‘wipmolen’ van de eilanden en Goudswaard heeft de oudste nog resterende ‘stenen grondzeiler’ van Nederland. De molens van Goudswaard en Piershil behoren inmiddels tot de Stichting Molens Hoeksche Waard.

Het Bakkerijmuseum “De Oude Bakkersschuur” in Maasdam doet ook dit jaar weer mee. Kinderen kunnen hier eierkoeken bakken en versieren en krijgen twee molenbroodjes mee naar huis. Museum het Land van Strijen en de Stoomgenerator in Goudswaard zijn dit jaar niet van de partij. Op diverse molens vindt ook verkoop van broodmeel, pannenkoekenmeel en andere producten plaats . Bij voldoende wind zullen de molens natuurlijk draaien en wanneer mogelijk ook malen.

Bezoekers van de Molendag Hoeksche Waard kunnen op elke deelnemende locatie een stempel sparen. Bij vijf stempels of meer behaal je een pannenkoek bij restaurant Peter Pan in Mijnsheerenland. Daarnaast bieden verschillende horeca gelegenheden op vertoon van de stempelkaart tegen een aantrekkelijke korting een kopje koffie of thee aan. Zie hiervoor de stempelkaart die bij elke deelnemer van de Molendag gratis te verkrijgen is.

De deelnemers aan de Hoeksche Waardse Molendag 2019 zijn:
– Molen van Goidschalxoord (Goidschalxoordsedijk 55, Heinenoord/Goidschalxoord)
– De Swaen (vanaf 12:00 uur) (Spuidijk 29, Nieuw-Beijerland)
– Korenmolen Windlust (Molendijk 63, Goudswaard)
– Korenmolen Landzigt (Molendijk 19, Zuid-Beijerland)
– Korenmolen Simonia (Molendijk 39, Piershil)
– Korenmolen Windlust (Van Koetsveldlaan 2d, Westmaas)
– Korenmolen De Goede Hoop (Molenweg 17, Mijnsheerenland)
– De Oostmolen (Provincialeweg 7, Mijnsheerenland)
– Korenmolen De Lelie (Molendijk 2, Puttershoek)
– De Poldersche Molen (Polderdijk 25, Maasdam/Sint-Anthoniepolder)
– Korenmolen De Hoop (Gatsedijk 4a, Maasdam)
– Korenmolen ‘t Vliegend Hert (Molendijk 35, ’s-Gravendeel)
– Museum ‘De Oude Bakkersschuur’ (Hoeksedijk 3A, Maasdam)


Terug naar nieuws overzicht